perjantai 5. marraskuuta 2010

Nerikomi
Tänään ilta kuten aikaisemmin yksi viikonloppu pari viikkoa sitten meni nerikomi-kurssilla. Nerikomi-tekniikkalla töitä kutsutaan myös agaattitavaraksi. Nerikomissa käytetään erilaisia värjättyjä savimassoja ja rakennetaan niistä töitä joko dreijaamalla, muotilla tai käsinrakentamalla. Savi on läpivärjättyä. Tässä olen sekoittanut monia eri värejä yhteen ja tehnyt niistä naamion muotin avulla. Työ muuttuu vielä erilaiseksi, tänään päällystin sen transparentilla, läpinäkyvällä lasitteella ja nyt työt on uunissa. Valmiina pinta on kiiltävää ja värit tulevat hehkumaan aivan eritavalla kuin tässä kuvassa.

Tein monia muitakin töitä tällä tekniikalla, yhteensä yli 20 erilaista tavaraa kynttilänalusista koruihin. Tykästyin tekniikkaan ja toivon pääseväni vielä uudestaankin värjättyjen savimassojen pariin. Tekniikka on vanha, jo yli 7000 vuotta sitten Egyptissä, Mesopotamiassa ja Persiassa käytetty menetelmä. Väripigmentit on kalliita ja savi imee väriä niin paljon että tämä ei ole kaikkein edullisin tapa tehdä keramiikkaa. Värjätyt savet on posliinisavea, vähän erilaista työstää kuin tavallinen kivitavarasavi. Kuva suurenee klikkaamalla kuten tavallista!

6 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoinen tekniikka! Voisin kuvitella tykkääväni tuosta hommasta.

  VastaaPoista
 2. Lepis, on todella mielenkiintoista! Uskon, että tykkäisit. Vihjaan sulle kun seuraavan kerran nerikomia jossakin lähiseudulla tehdään. :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen todellakin. Savi on aina ollut minulle jotenkin vaikeaa, en ole koskaan osannut muovailla edes muovailuvahalla.
  Sinun hallussasi on kadehdittavan paljon erilaisia tekniikoita!

  VastaaPoista
 4. SusuPetal,kiitos palautteesta! Olen ollut vaan ahne oppimaan uutta tällä alueella. Savella on kuin terapeuttinen vaikutus kun sitä vaivaa ja muovailee. Ehkä sinun kannattaisi joskus kokeilla!

  VastaaPoista
 5. Mahtavan näköinen naamio. Laitatko valmiin myös esille ?? Mielenkiintoista ..

  VastaaPoista
 6. Kiitos Sirkkis! Laitan varmaan joko naamion tai jotain muuta tänne sitten kun saan ne valmiina käsiini.

  VastaaPoista