Aloitin lukemaan Istanbulissa Reeta Paakkisen tänä vuonna ilmestynyttä kirjaa Kotona Istanbulissa ja sain sen eilen luettua loppuun. Kirjassa on tositarinoita tuosta kauniista ja monipuolisesta kaupungista. Kirja kertoo paljon uutta ja mielenkiintoista ja ainakin minulle tuli halu palata vielä kerran(ja ehkä vielä kerran jne) Istanbuliin ja tutkia myös niitä kaupunginosia mistä en ollut koskaan ennen kuullutkaan. Paakkinen kertoo eniten keskiluokkaisen isatanbulilaisen elämästä ja elämäntavasta mutta kirjassa sivutaan kaikenlaisten asukkaiden elämää. Kirjan letkeästä kerronnasta tunnistin katukahviloiden ajoittaisen kiireettömyyden,katujen ruuhkat ja väenpaljouden mikä Istanbulissa on jokapäiväistä. Jotkut kirjassa kerrotut paikat olivat minulle jo ennestään tuttuja mutta oli hauska törmätä tai tunnistaa jossakin kaupungiosan nimi tai vastaava mistä olin juuri lukenut. Kirjassa on mukana sopivassti historiaa joka taas selventää myös nykypäivän Turkin elämää. Mietin välillä lukiessa,miksi kirjailija aivan kuin puolustaa välillä Turkkia matkailumaana. Minulle maa on ollut aina mieluisa matkakohde vaikka tiedän kyllä,että monet eivät halua sinne matkustaa. Kuulin äskettäin kaveripiiristä ettei jotkut vaan halua matkustaa muslimimaahan joten varmasti näitäkin ihmisiä riittää. Minareetin kutsut,vaikka ne alussa voikin häiritä,vaan kuuluvat tuon maan katukuvaan ja niihin kuin muihinkin ääniin tottuu nopeasti.
Kirjan takakannesta:"Arki erosi heti uutisotsikoista. Suomalaistytön hame oli liian pitkä,se piti ensi tilassa vaihtaa lyhyempään. Kuvittelitko tietäväsi miten Turkissa eletään ja ajatellaan? Tutustu tuhansien tarinoiden Turkkiin Istanbulissa aikuistuneen suomalaisen toimittajan matkassa.
Reeta Paakkinen muutti maallistuneen istanbulilaisperheen miniäkokelaaksi 19-vuotiaana vuonna 1998 ja on edelleen sillä tiellään. Hänen humoristinen mutta asiantuntevien tarinoidensa kautta avautuu aivan uudenlainen näkökulma Turkkiin ja maan arkeen. Paakkisen tuntemassa Turkissa naiset ulkoistavat kotityöt,aviopuolisi voi löytyä televisio-ohjelmasta,talonmies tuo asukkaille tuoreen leivän ja jalkapallo-ottelu voi sekoittaa kokonaisia kaupunginosia.
Toisenlaisen tulokulman tarjoavat koskettavat kuvaukset työmatkoilta Pohjois-Irakiin,Pohjois-Kyprokselle ja Ben Alin ajan Tunisiaan."
Mielenkiintoinen kirja! Suosittelen jokaiselle matkustamisesta ja Turkista(Istanbulista) kiinnostuneelle ja miksi ei kaikille muillekin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti